
Folkets hus-föreningen blockerar utveckling av huset
Onsdag 11 juni 2025
Mikael Persson (L), kommunalråd skriver insändarsvar till Solbritt Pettersson med flera.
Vem ska trösta knyttet? var min första riktiga läsupplevelse. Sedan dess har jag tillbringat många timmar på bibliotek – både som barn, tonåring och nu som småbarnspappa. Jag älskar biblioteket. Och jag är långt ifrån ensam. Därför är det självklart för mig att biblioteket inte bara ska bevaras – det ska utvecklas.
Nynäshamns bibliotek står inför en förändring. Lokalerna i Folkets hus är uppsagda från årsskiftet, och biblioteket kommer från och med januari 2025 att flytta till nya, centrala lokaler. Jag förstår att förändring väcker oro – särskilt när det handlar om en plats som många har en stark relation till. Men låt oss vara tydliga: biblioteket läggs inte ner. Inga besparingar är planerade. Tvärtom handlar det här om att förbättra och framtidssäkra verksamheten.
Det finns ett starkt stöd i kommunfullmäktige för den biblioteksplan som syftar till att nå ut bredare – att locka fler till läsning, inte minst de barn och unga som i dag sällan eller aldrig sätter sin fot på biblioteket. För att lyckas med det krävs lokaler som inbjuder till spontana besök, som är lättillgängliga och funktionella. De nuvarande lokalerna är slitna och i stort behov av underhåll. Ett annat problem är att verksamheten är uppdelad på två plan.
Tyvärr har frågan om biblioteket av vissa kopplats samman med Folkets hus som nu står under försäljning. Förutsättningen för att de nya ägarna ska vilja ta över är att det finns en del hyresintäkter från start. Ett villkor från Folkets hus-föreningen är, så vitt jag förstår, att få vara kvar till nästan ingen kostnad och driva verksamhet. De som är mest angelägna om att affären ska gå i lås menar att biblioteket ska stanna i sina slitna lokaler till större kostnad än i dag för att ”hålla liv” i Folkets hus-föreningen.
Jag tror att det är viktigt med dialog. För ungefär ett år sedan träffade jag därför Folkets hus-föreningen för att bilda mig en egen uppfattning om verksamheten och ekonomin. Deras bedömning då var att de skulle behöva fördubbla antalet arrangemang för att få ekonomin att gå ihop. Jag föreslog att vi kunde bilda en ideell utvecklingsgrupp för att hjälpa till, men tiden för knapp menade de. Jag har också på senare tid haft dialog med de nya köparna för att få deras perspektiv.
Låt oss tala klarspråk: Folkets hus i Nynäshamn är ett haveri av sällan skådat slag, både som fastighet och verksamhet. Problemet är inte att det heter Folkets hus, utan att det är för lite folk i huset. Folkets hus-föreningen har tyvärr inte lyckats skapa tillräckligt mycket liv och rörelse i huset på många år och fastigheten i sig har fått betala priset. De mest framgångsrika arrangemangen i husen är det andra som ligger bakom. Dessa skulle kunna fortsätta oavsett vem som äger och utvecklar lokalerna.
Jag tror att jag talar för många när jag säger att kommunen redan sponsrat Folkets hus-föreningen alldeles för länge utan att invånarna fått rimlig valuta för detta. Det handlar om tiotals miljoner kronor under många, många år. Med det facit som föreningen visar upp så ser inte jag någon öppning för framtida affärer med kommunen, som jag menar måste jobba med professionella leverantörer.
De tilltänkta köparna upplever jag å andra sidan som både seriösa och öppna för dialog med både kommunen och andra aktörer. Jag tycker för all del att vi också kan titta ett varv till på alternativet att kommunen köper Folkets hus. Men i dagsläget blockerar Folkats hus-föreningens krav på inflytande över huset alla vettiga lösningar för både kommunala och privata köpare. Det är dags för Folkets hus-föreningen att ta ett steg tillbaka: Sälj huset utan villkor att vara kvar, betala av lånen och lägg fokus på att ordna bra verksamhet (i andras eller mer lagom stora lokaler). Det skulle enligt min bedömning ge fastigheten helt nya möjligheter oavsett vem som köper dem.
Mikael Persson (L), kommunalråd