
Förskolans kvalitet handlar om mer än gruppstorlek
Torsdag 30 januari 2025
Kommunens förskolor har utvecklats betydligt under de senaste åren, och vi är stolta över den kvalitet och likvärdighet som råder. I en insändare ställdes nyligen frågan om något parti i Nynäshamn vill att grupperna i kommunens förskolor ska följa Skolverkets riktlinjer kring maxantal barn per grupp.
Det är en viktig fråga. Gruppstorlek är ett enkelt mått att mäta, och enligt Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) statistik har den genomsnittliga gruppstorleken i Nynäshamns förskolor minskat med 0,5 barn sedan 2018. I årets budget avsätter vi extra resurser för att fortsätta i den riktningen.
Samtidigt är det avgörande att inte enbart fokusera på antalet barn i en grupp när vi diskuterar kvalitet i förskolan. Skolverket konstaterar i en rapport från 2016 att förskolans kvalitet är en komplex fråga där många faktorer spelar in. Gruppstorleken måste alltid sättas i relation till hela verksamheten och andra kvalitetsaspekter.
Vad skapar en bra förskola?
Vår ambition är att bygga vidare på en helhetssyn där fler faktorer än bara gruppstorlek beaktas. Några av de viktigaste kvalitetsaspekterna i en välfungerande förskola är:
✅ En tydlig pedagogisk ledning som genomsyrar verksamheten och främjar barnens lärande.
✅ Tydliga ansvarsförhållanden där varje medarbetare har ett meningsfullt uppdrag.
✅ Kompetenta och erfarna pedagoger som samarbetar väl och utvecklar verksamheten tillsammans.
✅ En genomtänkt och inspirerande lärmiljö som väcker nyfikenhet och kreativitet.
✅ En balanserad personalgrupp, med en mix av förskollärare och barnskötare, erfarna och nyexaminerade.
✅ Tillräcklig tid för planering, reflektion och återhämtning för pedagogerna.
✅ Lagom stora enheter som möjliggör samverkan mellan avdelningar och grupper.
✅ God personaltäthet, så att pedagogerna hinner uppmärksamma varje barn.
✅ Lokaler som stödjer ett varierat arbetssätt, med möjlighet att dela upp barnen i mindre grupper.
✅ En balanserad gruppstorlek, anpassad efter barnens ålder, behov och förutsättningar.
Exempel från verkligheten
Nyligen hade jag möjlighet att praktisera på Utsiktens förskola, där man i en storbarnsgrupp valt att ha 29 barn med fem pedagoger istället för att dela upp dem i två mindre grupper. Anledningen var att just denna konstellation gav bättre pedagogiska förutsättningar än två mindre grupper med färre pedagoger. Min upplevelse var att det fungerade utmärkt – eftersom större delen av kvalitetsfaktorerna ovan var väl på plats.
Vi har kommit långt, men arbetet med att förbättra förskolans kvalitet fortsätter. Det är viktigt att vi har ett brett perspektiv på vad som gör en bra förskola och inte enbart tittar på det som är lätt att mäta. Vårt mål är att skapa en förskola där alla barn får bästa möjliga start i livet – med trygghet, lärande och utveckling i fokus.
Mikael Persson (L), kommunalråd med ansvar för förskola och grundskola
mikael.persson@nynashamn.se