
Friskola i Ösmo: Därför är Raoul Wallenbergskolans förslag bra
Måndag 9 juni 2025
I sommar stänger Tallbackaskolan och eleverna flyttar till Vanstaskolan. Kommunens plan är att inom 5–10 år ersätta Vanstaskolan med en ny kommunal skola i Ösmo centrum eller vid idrottsplatsen. Men nu har Raoul Wallenbergskolan (RWS) lämnat in en förfrågan om att köpa Tallbackaskolans tomt för att bygga en ny friskola i Ösmo – ett högstadium och en idrottshall. Vissa är kritiska, men vi ser flera starka fördelar.
Ökad valfrihet för elever i högstadiet
I dag saknas möjligheten att gå i friskola på högstadiet inom kommunen. En ny friskola i Ösmo innebär att fler elever får möjlighet att välja sin skolgång. Det är också en fördel för elever på RWS att slippa byta skola eller pendla ut ur kommunen efter mellanstadiet.
Tre nya skolor skapar balans i Ösmos skolstruktur
En friskola på Tallbackatomten tillsammans med en ny kommunal skola som ersätter Vanstaskolan och skolan i Källberga skulle innebära tre nya skolor i Ösmo. Det är en skolstruktur som ger utrymme för både tillväxt och lokal anpassning.
En ekonomiskt smart lösning
Friskolan vill köpa kommunal mark och stå för hela investeringen i nya skolbyggnader, vilket kan kosta 200–400 miljoner kronor. Genom att kommunen justerar storleken på sin nya skola minskar risken för överkapacitet. Det sänker kommunens egna investeringskostnader och frigör pengar för andra satsningar – utan att kompromissa med utbildningens kvalitet.
Vanliga frågor om friskolan i Ösmo
Varför inte två kommunala skolor?
Att bygga två mindre kommunala skolor blir dyrare. Om en friskola bygger den ena skolan får vi två skolor till priset av en. Det frigör resurser till andra viktiga investeringar.
Varför behövs en friskola om det inte behövs fler skolplatser?
Kommunens nuvarande plan är att bygga en stor skola som ersätter Vanstaskolan. Men många vill hellre ha två mindre skolor. Då är det logiskt att kommunen samverkar med friskolan och anpassar sin egen skola därefter.
Kan inte friskolan byggas i Källberga i stället?
Källberga saknar idag detaljplanerad mark för skolverksamhet. Det skulle ta flera år att planera och bygga där. Tallbackatomten är redo och möjliggör snabb etablering.
Får friskolor extra stöd från kommunen?
Alla skolor – kommunala som fristående – får samma skolpeng per elev. Etableringsstödet är ett tidsbegränsat stöd för att skapa valfrihet och gäller i upp till fem år. För en normalstor skola handlar det om cirka 10 miljoner kronor – att jämföra med den privata investeringen på upp till 400 miljoner kronor.