
Ösmo kan få två nya grundskolor på några år
Onsdag 23 april 2025
Ösmo kan stå inför ett stort lyft inom skolområdet. Raoul Wallenbergskolan (RWS), som i dag driver en F–6-skola i Källberga, har ansökt om att få köpa tomten där Tallbackaskolan ligger. Deras plan är att bygga en helt ny skola på platsen, i första hand med fokus på högstadiet. Ett tillstånd från Skolinspektionen väntas till hösten.
Kommunen har nyligen beslutat att Tallbackaskolan, med årskurs F-3, ska avvecklas, eftersom lokalerna är uttjänta och elevantalet för litet. En utredning pågår också om var en ny kommunal skola – som ska ersätta Vanstaskolan – kan byggas. Preliminärt bedöms det bli i centrala Ösmo, vid idrottsplatsen. Den nya kommunala skolan kan bli verklighet om 5–10 år.
– Det här är ett exempel på hur vi som kommun kan samarbeta med friskolor för att möta framtida behov. Vi får en ny modern skola på plats snabbt, utan att belasta investeringsbudgeten. Samtidigt får vi intäkter från markförsäljningen, säger Mikael Persson, kommunalråd (L).

Några företrädare för vänsteroppositionen har reagerat negativt på möjligheten att en friskola etablerar sig på Tallbackatomten. Men friskolor är en del av det svenska skolsystemet sedan trettio år tillbaka, reglerade i skollagen. Kommunen har inte möjlighet att förhindra en etablering om en friskola får godkänt av Skolinspektionen.
– Vi behöver se på detta utan ideologiska skygglappar. Friskolor finns – vare sig man gillar det eller inte. Då är det bättre att vi samarbetar med dem så att deras etablering gynnar både kommunen och eleverna. Att försöka tänka bort friskolor och samtidigt planera för kommunala skolor i varje hörn kommer bara leda till halvtomma lokaler och dålig hushållning med resurser.
Med RWS etablering i Tallbacka och en framtida kommunal skola i centrala Ösmo, kan området få två mindre skolor i stället för en stor. Det innebär mer närhet, ökad valfrihet för föräldrar och bättre anpassning till lokala behov.
– Jag är övertygad om att det här kan bli väldigt bra för Ösmo – och för hela kommunen. Det är en lösning som stärker skolstrukturen, gynnar eleverna och sparar kommunens resurser. Friskolor och kommunala skolor kan komplettera varandra, inte konkurrera.