Se alla

En plats för företagande

Nynäshamns kommun ska vara en plats dit idérika och företagsamma människor gärna söker sig, men också en plats där vi uppmuntrar entreprenörskap bland oss som växer upp och lever här. Till stora delar handlar det om att förbättra regelverk och service till företag, men ett gott företagsklimat handlar också om vår attityd till företagande som ett sätt att bidra till ett bättre samhälle.

Utveckla byggklar verksamhetsmark

Det råder stor brist på verksamhetsmark i kommunen. Det finns en kö av företag som vi i dag inte kan erbjuda lämplig mark för etablering. På lång sikt behöver vi avsätta mer mark i kommunen för verksamheter. På kort sikt behöver vi jobba för att planerad verksamhetsmark färdigställs genom att sälja mark till externa exploatörer, alltså företag som är specialiserade på att skapa attraktiva verksamhetsområden. Vi behöver värna den verksamhetsmark som redan existerar eller är färdigplanerad. Vi behöver all verksamhetsmark som går att uppbringa.

Skapa ett näringslivs- och innovationscenter

Nynäshamn behöver en arena för näringslivsutveckling. Vi vill skapa ett näringslivs- och innovationscenter som kan bli en mötesplats mellan utbildning, forskning, näringsliv och kommunal verksamhet. Syftet är att hitta möjligheter till samverkan för att utveckla näringslivet i kommunen. Centret bör finnas i anslutning till Campus Nynäshamn och drivas som ett samarbete mellan kommunen och näringslivet.

Kommunen ska inte konkurrera med företag

Kommunen ska verka för schyst konkurrens och ska därför inte bedriva affärsverksamhet som konkurrerar med privata företag. Kommunen kan inte med trovärdighet agera som myndighet om man samtidigt har affärsmässiga hänsyn att ta. Kommunen bör därför avyttra verksamhet som kan betraktas som kommersiell och konkurrensutsätta drift som inte handlar om myndighetsutövning.

Förbättra attityden till företagande

Attityden till företagande måste förbättras, det visar fler undersökningar av det lokala företagsklimatet. Det handlar primärt om attityden hos kommunens förtroendevalda och tjänstemän. Det kan vi göra genom utbildningsinsatser och att införa näringskonsekvensanalyser i kommunens beslutsprocesser. Men ytterst handlar det också om att vi, var och en, behöver agera på ett mer företagsvänligt sätt. Vi behöver handla mer lokalt om vi ska få fler butiksetableringar. Vi måste också ha en mer tolerant inställning till att företag ibland låter, syns, luktar eller påverkar trafiken. Företag måste få märkas.

Snabba upp kommunens service till företag

Det är lätt att komma i kontakt med kommunen men svårare att få snabba besked. Kontaktcenter och företagslots är två sätt för företag att komma i kontakt med kommunen. Vi vill införa företagslotsgrupper där företag vid ett enda möte får träffa alla förvaltningar som berörs av ett visst ärende vid ett och samma möte. Vi vill också införa servicegarantier som ger ekonomisk kompensation om kommunens handläggning inte håller sig inom definierade tidsgränser.

Eftersträva alternativ i skola och omsorg

Valfrihet är viktigt inom skola och omsorg. Men för att valfriheten ska vara på riktigt så måste det finnas olika alternativ att välja mellan. Vi vill därför uppmuntra välfärdsföretag att etablera sig i kommunen – inom hemtjänst, äldreomsorg, förskola, skola och vuxenutbildning.

Utveckla logistikverksamheten vid Norvik

I Norvik behöver logistikverksamheten utvecklas för att hamnen ska nå sin potential. Kommunen bör se till att det ansvar som åligger den uppfylls snarast. Det handlar inte minst om öka verksamhetsmarken i området i form av den planerade logistikparken.