Se alla

Frihet i gemenskap

Rätten att bestämma över sitt liv gäller för alla och hela livet igenom. Men individuella rättigheter och skyldigheter innebär inte ett liv i ensamhet. Vi mår bra av gemenskap och ibland behöver vi också en hjälpande hand för att kunna leva livet fullt ut.

Sök upp barn som far illa tidigt

Ge elevhälsan i uppdrag att genomföra screeningen utan vårdnadshavare närvarande. En årlig screening ger dessutom möjlighet att se på utvecklingen över tid.

Hjälp unga som mår dåligt

Psykiatrin behöver finnas närmare barn- och unga. Socialtjänst samt barn- och ungdomspsykiatrin bör i högre utsträckning flytta ut sina resurser till skolorna där barnen befinner sig – i syfte att kunna erbjuda snabbare och tillgängligare vård.

Motverka ensamhet bland äldre

Ofrivillig ensamhet är ett stort problem bland äldre. Vi behöver därför skapa fler träffpunkter där kommunen och andra aktörer kan bedriva verksamhet. Vi vill också införa trygghetringning till ofrivilligt ensamma äldre.

Bygg fler äldreboenden

Det ska finnas alternativ för den som inte längre vill eller kan bo kvar i sitt vanliga boende när man blir äldre. På så vis ökar trygghet och gemenskap. Vi vill se nya, moderna vård- och omsorgsboendet, varav ett i Sorunda. Vi vill också utveckla trygghetsboenden där äldre har ett eget boende, men också tillgång till gemensamma ytor och gemensam service.

Värna valfriheten i omsorgen

Att kunna välja själv leder till ökad trygghet och kvalitet i omsorgen. Istället för att staten ska ”ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden” måste omsorgen ytterligare demokratiseras så att medborgarna har den demokratiska kontrollen och kan göra sina egna val.

Återupprätta den personliga assistansen

Den som har omfattande funktionsnedsättningar ska kunna leva ett liv som alla andra. Rätten till personlig assistans är en av de största frihetsreformerna i svensk historia. Nu måste lagen (LSS) återupprättas så att assistansanvändare och deras anhöriga får friheten tillbaka.

Stärk samarbetet mellan socialtjänst och polis

Vi vill eftersträva ett närmare samarbete mellan socialtjänsten och polisen i form av gemensamma lokaler och gemensam patrullering. Genom ett närmare samarbete och bättre informationsutbyte kan flera olika brott förebyggas och förhindras, exempelvis missbruk och sexuella övergrepp.