
Förbättringar av särskilt stöd i Nynäshamns grundskolor
Fredag 27 juni 2025
Barn- och utbildningsnämnden i Nynäshamn har beslutat om flera förändringar för att förbättra det särskilda stödet i kommunens grundskolor. Besluten grundar sig i en omfattande utredning som genomförts på uppdrag av nämnden.
Utredningen visar att elever i behov av särskilt stöd ofta är beroende av tillgång till anpassade lärmiljöer och tydliga rutiner. För att möta detta behov kommer kommunen att införa mer flexibla lösningar och förbättra organisationen kring särskilt stöd i Nynäshamns grundskolor.
Avveckling av Lillmogården
Ett centralt beslut är att den kommungemensamma undervisningsgruppen Lillmogården, för årskurs 1–5, kommer att avvecklas stegvis fram till sommaren 2027. Samtidigt flyttas gruppen till Svandammsskolan inför höstterminen 2025. Där erbjuds en tryggare och mindre skolenhet som redan idag har lokaler som passar verksamheten.
Under övergången tas inga nya elever in i gruppen, och varje elevs situation ses över för att garantera det bästa möjliga stödet. Elevhälsan och personalen samarbetar för att skapa trygga övergångar.
Nya riktlinjer och tryggare skolmiljöer
Förvaltningen får även i uppdrag att:
- Ta fram nya riktlinjer för antagning till kommungemensamma undervisningsgrupper
- Införa flexibla undervisningsgrupper vid varje kommunal skola
- Utveckla ett gemensamt arbete för trygghet och studiero
Syftet är att stärka likvärdigheten och skapa bättre möjligheter för alla elever att lyckas i skolan.
– Det här är ett viktigt steg för att stärka likvärdigheten och tryggheten i våra skolor. Vi ser till att resurser används där de gör mest nytta, samtidigt som vi stöttar elever nära deras vanliga skolmiljö, säger Mikael Persson (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Vanliga frågor om särskilt stöd
Vad är särskilt stöd i Nynäshamns grundskolor?
Särskilt stöd är insatser som ges till elever som behöver mer hjälp än vad extra anpassningar kan ge. Det kan handla om en särskild undervisningsgrupp, extra personal eller annan anpassning.
Vad händer med eleverna på Lillmogården?
Eleverna kommer att få individuellt anpassat stöd under flytten till Svandammsskolan. Elevhälsan kommer att vara delaktig i övergången.
Varför införs flexibla undervisningsgrupper?
För att kunna erbjuda rätt stöd närmare den vanliga undervisningen. Målet är att fler elever ska kunna lyckas i sin ordinarie skolmiljö.
Hur påverkar detta andra skolor i kommunen?
Alla skolor får ett stärkt uppdrag att arbeta med inkludering, trygghet och studiero. Arbetet ska ske gemensamt i hela kommunen.